Loire

De gelijknamige rivier, met een lengte van meer dan 1.000 km, geeft dit wijnbouwgebied zijn naam en geeft zoals alle wijnrivieren zoals de Rhône, Rhein en Mosel, een positieve invloed op de wijnbouw.

Meer dan 70.000 hectare wijngaarden liggen langs de Loire over een lengte van 400 km van oost naar west. De meeste domeinen hebben witte wijnen gemaakt van Sauvignon Blanc en Chenin Blanc (Pineau de la Loire), van beendroog tot zoet.

Het klimaat gaat van continentaal in het oosten over naar maritiem in het westen met verschillende ondergronden, en toch hebben alle wijnen iets met elkaar gemeen. Ze zijn fris, fruitig met fijne aroma’s. Bij de blauwe druiven zijn het Cabernet Franc, Gamay, Malbec (Cot) en Grolleau die de toon aangeven.

Het gebied onderdeelt zich in 4 regio’s. In het westen, aan de Atlantische kust om de stad Nantes ligt het Pays Nantais. Bekend om zijn ‘sur lie’ wijnen gemaakt van de witte Muscadet (Melon de Bourgogne). Ten oosten hiervan ligt Anjou-Saumur met een groot aandeel roséwijnen, maar echt beroemd zijn de zoete wijnen zoals appellaties Coteaux du Layon, Bonnezeaux en Quarts de Chaume duidelijk laten zien.

De derde regio is de Touraine. Hier komt naast veel easy-drinking Sauvignon ook top Chenin Blanc vandaan. Zoals de appellatie Vouvray bewijst. Voor rood zijn het de appellaties Bourgueil en Chinon welke met bewaarwijnen gemaakt van Cabernet Sauvignon en Franc scoren. At last but not least Centre Loire met Sancerre en Pouilly-Fumé, waarschijnlijk de beste plek voor deze druif naast de Südsteiermark in Oostenrijk.