Champagne Marguet

Tussen traditie en biodynamie laat Benoît Marguet de positieve energie van zijn ‘terroir’ luid spreken.

Na een zoektocht die meerdere jaren in beslag heeft genomen ben ik fier u de Champagnes van Benoît Marguet te kunnen voorstellen. Hij is gedistingeerd, sereen en veeleisend naar het beeld van zijn wijnen en domein waar hij medeoprichter van is.

Hij bezit respectievelijk 7 en 1 hectare wijngaarden in de Grand Cru gemeenten Ambonnay en Bouzy met een eerder atypische aanplant voor deze sector aangezien 42% met Chardonnay is aangeplant op de fijnere bodems en 58% met Pinot Noir op de diepere bodems.

Na zijn studies in Avize en Reims verlaat hij in 1995 Frankrijk om te gaan samenwerken met Paul Hobbs in California, door Forbes omschreven als ‘The Steve Jobs Of Wine’. Marguet beaamt dat Hobbs zeer hoge kwalitatieve eisen stelde. In feite heb ik er een zeer concurrentieel wijnuniversum leren kennen en een ploeg die zich zonder ophouden in vraag stelde. Daar heb ik onder andere het vinfiëren op vat geleerd in het perspectief van ‘de vins de créateur’

Biodynamie en zo veel meer…

Na zijn militaire dienst te hebben verricht in de offierenmess te Parijs waar hij de kans krijgt uitzonderlijke wijnen te proeven gaat hij in 1999 stages volgen bij J.P. Fleury over geobiologie, energietechnieken en biodynamie. Fleury is het eerste domein in Champagne dat biodynamisch werkt. Voor Marguet is het begrip bio in de eerste plaats een open en participatieve uitwisseling tussen professionals, een ‘state of mind’.
Gesterkt door deze solide ervaring bewandelt Marguet op een natuurlijke wijze het avant-gardischtisch pad. Sedert 2009 is zijn volledige wijngaard officieel omgeschakeld naar de biodynamie en gecertifieerd door Demeter en sedert 2010 worden de gronden bewerkt door 2 Ardeense paarden. De grond verdient even veel aandacht als de plant.

Men moet begrijpen dat alles met elkaar verbonden is, alle energie die er is tussen aarde en plant communiceert met mekaar. Dit is een fundamentele notie van ‘terroir’ maar onzichtbaar en daardoor dikwijls onbegrepen. Het vegetale, minerale en animale staan in harmonie met mekaar verzekert hij mij. Het paard is een telepatisch dier, het biedt veel meer dan we denken.

Intuitief zet deze benadering zich ook door in de kelder met natuurlijke vinificaties zonder oenologische producten en zeer weinig - of zelfs geen - sulfiet. Elke ‘lieu-dit’ vinifieer ik apart in houten vaten of fusten en de opvoeding is lang. Om het simpel te stellen vervangt de naturopathie de oenologie. Maar in werkelijkheid ga ik veel verder dan dat.

Het is een feit dat de impact van de omschakeling naar de biodynamie, met als gevolg veel beter fruit om mee te werken, niet te onderschatten is aangezien de wijnen sinds deze transitie kwalitatief als een pijl zijn omhoog geschoten.

34379317-FBF7-4F8D-9D16-F62070346D57.JPG

Cru’s, lieu-dits…en cuvée de prestige Sapience

Buiten de klassieke cuvées zoals Eléments en Ambrionacus die in grotere aantallen beschikbaar zijn is het bijzonder interessant dat Benoît Marguet, net als in Bourgogne, zijn beste lieu-dits apart vinifieert. In Ambonnay zijn dat Les Bermonts, Les Crayères, Les Saints Remys, Les Beurys, La Grande Ruelle en Le Parc. Een aantal van deze wijnen zijn reeds uitgebracht, voor anderen is de eerste jaargang 2011 en nog andere 2014. Niets gebeurt systematisch zegt Marguet over de beslissing als een wijngaard al dan niet apart wordt gebotteld in een bepaald jaar.

Enkel wanneer ik een hartendief heb voor een bepaald perceel en enkel in functie van het degusteren ervan beslis ik als die wijn al dan niet apart gebotteld wordt. Ook kunnen de druiven die gebruikt worden voor een bepaalde cuvée verschillen in functie van de jaargang.

Zo was ‘Les Crayères’ in 2008 en 2009 een blend van 50% Pinot Noir en 50% Chardonnay, een 100% Blanc de Noirs (zoals in 2014) of een 100% Blanc de Blancs, steeds afhankelijk van de eigenschappen van het groeisezoen in een bepaald jaar. Er zijn geen regels buiten het feit dat de kwaliteit van de wijn onberispelijk moet zijn.

Deze fantastische nieuwe ‘lineup’ van bottelingen door Marguet, beschikbaar in het voorjaar van 2016, wordt afgerond met de volledig biologische Tête de Cuvée ‘Sapience’, die overigens uitsluitend gemaakt is met druiven die hij betrekt van 3 goede vrienden in de regio. Chardonnay bij David Léclapart te Trépail, Pinot Meunier bij Vincent Laval te Cumières en Pinot Noir bij Benoît Lahaye te Bouzy. 

In feite is Sapience de eerste prestige cuvée in de wereld van Cristal, Dom Pérignon, Krug en Salon die biologisch gecertifieerd is. Vanaf jaargang 2013 zal de cuvée gemaakt worden van druiven van het domein zelf.

Momenteel is er de 2007 Sapience, een niet gedoseerde verbluffende Chamapgne met intens veel ras, complexiteit en elegantie. Een must have voor de liefhebber. De vaste basis van deze grote wijn is 50% Chardonnay, 25% Pinot Noir en 25% Pinot Meunier.

Het staat vast dat we momenteel nog maar het topje van de ijsberg zien bij Champagne Marguet.
Tal van cuvées rijpen verder op hun fijne gistresten en wachten op hun release in de komende jaren.


PROMOTIE

Tijdens de maand December kan u deze wijnen aan speciale voorwaarden bestellen.
Promotie pagina


Marguet Facts & Figures 

LE RAISIN:

 • Vignoble de 8 hectares sur Ambonnay et Bouzy en Biodynamie et aromathérapie depuis 2009 
 • Certification ECOCERT et DEMETER
 • Pinot Noir : 58% - Chardonnay : 42% 
 • Moyenne d’âge pondérée du vignoble : 38 ans
 • 100% de l’exploitation est travaillé au cheval de trait.
 • Travaux avec Claude BOURGUIGNON et sélection massale en Biodynamie

LE VIN :

 • Pressurage sur pressoir Coquard traditionnel en bois
 • Vinifications (levures naturelles) et élevage sous bois pendant 9 mois (Période longue en Champagne)
 • Utilisation du calendrier lunaire pour tous les soutirages, tirage et dégorgement
 • Liqueur d’expédition «  MAISON », utilisant des vins conservé en Jéroboam
 • Ensemble de la gamme en EXTRA BRUT, dosage allant de 0 à 6 grammes par litre
 • Usage du soufre très limité (inférieur à 25 mg/l en SO2 total) remplacé par des méthodes en naturopathie
 • Information complète sur la contre étiquette depuis 1999 (Assemblage, date de dégorgement …)
50BDAD97-DDF1-46D9-A6D0-9C9275D0207C.PNG