Domaine Joblot te Givry

De edelste expressie van Pinot Noir is finesse. Finesse die in haar mooiste vorm, ingebed in een krachtig geheel, steeds aan een onvergelijkbare elegantie verbonden is. Het gaat er niet om dan wel een krachtige of verfijnde wijn te maken maar wel om het evenwicht te vinden tussen beide criteria. Dat is zeer moeilijk en enkel mogelijk in Bourgogne waar men deze twee eigenschappen weet te verenigen als een toonbeeld van kwaliteit.

In deze mythische regio, meer bijzonder in Givry, maakt Jean-Marc Joblot nu bijgestaan door zijn dochter Juliette fabuleuze witte en rode wijnen die vermelde kwaliteiten bezitten.

De wijnen uit Givry werden reeds gelauwerd in de tijd van Henri IV, maar met de komst van de phylloxera aan het einde van de 18de eeuw heeft de appelatie, met een huidige oppervlakte van 269 ha, tijd nodig gehad om te herstellen. De gebroeders Jean-Marc en Vincent Joblot waren het toonaangevende domein die de appelatie Givry terug op de kaart zette met hun verfijnde, sappige en kruidige cuvées. Het wijngoed bestrijkt 14 ha waaronder 9 ha premiers crus. Hieronder de best gelegen percelen van de appelatie, 

‘Clos de la Servoisine’ en ‘Clos du Cellier aux Moines’, volledig zuid geëxposeerd.

Streng snoeien en groen oogsten zorgen voor lage rendementen en tijdens de oogst wordt er streng geselecteerd in de wijngaard. Alle verschillende crus worden op dezelfde manier gevinfieerd om zo op de best mogelijke manier de terroirverschillen tot uiting te laten komen. De stijl van wijnmaken is beinvloed door wijlen Henri Jayer. Lange, koude maceraties zorgen voor optimale extractie. Opvoeding gebeurt in vaten van François Frères. De wijnen worden ongefilterd gebotteld om zoveel mogelijk het fruit naar de voorgrond te brengen.

Wijnen in de kijker