• Wine Domains
  • About
  • Search
Menu

Frank Fissette Wineconsultancy

Sluisstraat 44
3590 Diepenbeek
+32 497 58 38 00
Wijnadvies op maat

Frank Fissette Wineconsultancy

  • Wine Domains
    • Newest Domains
    • Champagne
    • Loire
    • Alsace
    • Burgundy - Chablis
    • Burgundy - Côte de Nuits
    • Burgundy - Côte de Beaune
    • Burgundy - Côte Chalonnaise
    • Burgundy - Mâconnais
    • Beaujolais
    • Cote Du Rhône
    • Languedoc-Roussillon
    • Spiegelau Definition
  • About
  • Search

BEZOEK AAN ELZAS EN MOEZEL, DEEL 2

September 18, 2012 Frank Fissette
Frank-Fissette-7.jpg
  Met Ernie Loosen boven in Urziger Würzgarten

Met Ernie Loosen boven in Urziger Würzgarten

 Zicht op de Ürziger Würzgarten wijngaard

Zicht op de Ürziger Würzgarten wijngaard

Frank-Fissette-7.jpg   Met Ernie Loosen boven in Urziger Würzgarten   Zicht op de Ürziger Würzgarten wijngaard

Weingut Franz Jozef Eifel, Trittenheim (Mittelmosel)

‘s Ochtends vroeg ging het via Saarbrücken richting Duitsland, meer specifiek de Moezel streek. In de late voormiddag had ik daar een afspraak bij Weingut Franz Jozef Eifel te Trittenheim in de Mittelmosel.

 

In de wijnzone Mosel-Saar-Ruwer brengt de Mittelmosel de beste wijnen voort. In feite kreeg ik de echte Rieslingmicrobe te pakken na het degusteren van een fles Riesling Spätlese Alte Reben van Franz Josef Eifel in Waldhotel Sonora in 2003. Aangezien we kort bij het domein in de buurt logeerden heb ik er dadelijk een afspraak gemaakt om kennis te maken met de man achter deze wijn. Het werd mij al snel duidelijk dat dit een bijzonder domein was met een al even gepassioneerde en enthousiaste „inhaber“ als mezelf. Er volgde een proeverij die zich in de toekomst nog meermaals zou herhalen maar dan telkens in andere jaargangen.

Eifel’s paradepaardje is zijn Riesling uit de Trittenheimer Apotheke wijngaard. Samen met de Trittenheimer Altärchen behoort de Apotheke tot éen der meest befaamde wijngaarden in de Mittelmosel. Het is een fantastisch terroir dat zich op een Steillage (zeer stijl gelegen heuvelflank) situeert.

Ditmaal proefden we de excellente jaargang 2011 van droog over feinherb naar zoet in Kabinett, Spätlese en Auslese kwaliteiten. Deze verschillende benamingen staan voor de hoeveelheid Oëchsle (concentratie aan natuurlijke suikers) die zich op het moment van de oogst in de druiven bevindt. Ze leveren zeer uiteenlopende soorten wijn op. Van fris, speels en dorstlessend voor een Kabinett, die perfect jong tot zijn recht komt, als aperitiefwijn, tot krachtig, intens en geconcentreerd voor een Auslese, die op zijn best is na voldoende flesrijping, bij een maaltijd.

Mijn keuze valt steeds op de Trittenheim Apotheke trocken in Kabinett en Spätlese. Ook de feinherb kwaliteit met meestal rond de 20 gram restsuiker is zeer aangenaam drinken omwille van de steeds presente zuren die de wijn hierdoor voldoende spanning geeft. Deze laatste variant is ook een absolute aanrader bij de steeds meer geapprecieerde aziatische invloeden in onze keuken.

Weingut Dr. Loosen, Bernkastel-Kues (Mittelmosel)

In de namiddag trok ik dan naar het ietwat noordelijker gelegen 

Weingut Dr. Loosen

.

Met Ernie Loosen boven in Urziger Würzgarten

Ernst Loosen stak meteen van wal met een soepel georchestreerde degustatie. Ik proefde het gehele spectrum van 2011 wijnen, met uitzondering van enkele fruitige versies (het was warm die dag!). De wijnen van de lichting 2011 zijn reeds zeer toegankelijk. Ze gaven blijk van mooie zuren, zij het wat minder uitgesproken dan in het koelere jaar 2010.

Hij herinnerde me eraan dat alle zes topwijngaarden van Dr. Loosen reeds als Erste Lage (dit is het equivalent van Grand Cru in de Bourgogne) gerangschikt werden in de reeds in 1868 samengestelde Pruisische classificatie der Mosel wijnen. Enkel de wijnen uit deze zes wijngaarden (Bernkasteler Lay, Ürziger Würzgarten, Erdener Prälat, Erdener Träpchen, Graacher Himmelreich en Wehlener Sonnenuhr) worden door Ernst Loosen gebotteld als Lagenweine (single vineyard wijnen). Alle anderen zijn Gutsweine (domein wijnen).

Zicht op de Ürziger Würzgarten wijngaard

Ernie vermeldde terloops dat de Moezel vallei (Mosel-Saar-Ruwer) zo’n 250 km bestrijkt, en dat daardoor de Riesling wijnen uit de noordelijke Terassenmosel qua stijl niets te maken hebben met deze uit de zuidelijker gelegen Saar, netzomin als men een beendroge Chablis met een rond en exotisch smakende Pouilly Fuissé kan vergelijken. Ik vond dit zeer verhelderend, daar men de neiging heeft om de omvang, en dus eveneens de stijlverschillen, van dit wijngebied te onderschatten.

In de meanderende Mittelmosel overheerst de blauwe leisteen. Dit gesteente toont zich volgens Ernie Loosen op zijn boeiendst in de Wehlener Sonnenuhr wijngaard. Andere voorkomende bodemtypes zijn de rode leisteen en ook de rode vulkanische steen (bv in de Ürziger Würzgarten wijngaard) waarop wijnstokken zeer goed gedijen.

Als Ernst Loosen het over de Ürziger Würzgarten en de eronder gelegen Erdener Prälat en Erdener Träpchen wijngaarden heeft, dan vertelt hij met gebaren en veel zin voor humor de legende van deze Prälat (bisschop). Ürziger Würzgarten is een natuurlijk amphitheater waar de zon als het ware vrij spel heeft.

De uitgesproken geparfumeerde, kruidige en aan tropisch fruit appellerende wijnen die deze wijngaard voortbrengt hebben een buitengewoon bewaarpotentieel. Het zijn dan ook éen van de meest gegeerde wijnen die de Moezel vallei voortbrengt. Het zicht van bovenop Ürziger Würzgarten is ronduit fantastisch en leent zich ideaal voor een romantische picnic. Alleen behoef je zeer fitte benen om deze plek te voet of per fiets te bereiken!

Terugblikkend op mijn bezoek had ik echt een herkenbaar gevoel. De wijnen van Dr. Loosen waren zoals steeds subliem en een toonbeeld van afgemeten delicatesse. Ernie anderzijds, was wederom de perfekte gastheer: begeesterd, begeesterend èn vol humor als vanouds!

Weingut Julian Haart, Piesport (Mittelmosel)

De volgende dag begon met een bezoekje aan éen der momenteel meestbesproken jonge talenten van de Mosel: Julian Haart te Piesport. Haart’s ouders zijn beiden leerkracht, maar hij stamt af van een familie van Piesporter wijnmakers (oa zijn nonkels Theo Haart and Johann Haart). Hij leerde het vak bij grootmeesters als Klaus-Peter Keller, Emrich-Schönleber, Egon-Müller en Heymann-Löwenstein. Op zo’n jonge leeftijd kan dat al tellen op je CV! Bij zijn terugkeer te Piesport zag hij de kans om 1/2 ha met 50 jaar oude stokken in de Ohligsberg wijngaard te verwerven en zodus stak hij van wal met zijn eigen Weingut. Na zijn ‘aanloopjaar’ 2010 vond de echte start eigenlijk plaats in 2011.


Haart’s wijnen zijn afkomstig uit Erste Lage wijngaarden Schubertslay, Ohligsberg en Goldtröpfchen. Deze laatste is de meest befaamde wijngaard in Piesport. Hij selecteert enkel de beste druiven, afkomstig van zeer oude wijnstokken. Het resultaat zijn wijnen met een uitzonderlijk hoge aroma intensiteit en een uitgesproken mineraliteit. Haart streeft ernaar om droge wijnen met een pure terroir expressie te bekomen.

Wijnliefhebbers weten dat het niet altijd de meest prestigeuze wijnen uit top locaties zijn die ons raken. Riesling is een druif die door zijn veelzijdigheid en verfijning, gecombineerd met een briljante manier van wijn “maken” en concurrerende prijzen voor zulke momenten kan zorgen. Op de stijle hellingen van de Mittelmosel zijn vele pareltjes te vinden aan nog steeds aangename prijzen, waaronder bij deze Julian Haart.

Weingut Schloß Lieser, Lieser (Mittelmosel)

Mijn volgende afspraak bevond zich slechts een kort stukje noordelijker, bij 

Weingut Schloss Lieser

 in het dorpje Lieser. Thomas Haag, zoon van Wilhelm en kleinzoon van top producent Fritz Haag, kocht het Weingut Schloss Lieser aan in 1997. Het domein, gelegen net naast het imposante, gelijknamige kasteel, bewerkt 12 ha wijngaarden in Steillagen met hellingsgraad tot 70% die, zoals wel gebruikelijk is hier, uitsluitend met Riesling aangeplant zijn.

Hier ook degusteerde ik een aantal wijnen uit de jaargang 2011, oa uit de befaamde Erste Lage wijngaarden Niederberg Helden, Brauneberger Juffer Sonnenuhr en Brauneberger Juffer. De stijl van Thomas Haag's wijnen leunt sterk aan bij deze van zijn vader. De focus ligt duidelijk op kwaliteit in plaats van volumes. Hij bewerkt de wijngaarden rigoureus en maakt strikte selecties. Eens de wijnen in cuve zitten worden zij slechts minimaal beroerd. Haag beoogt wijnen die het kenmerkende Riesling character ten toon spreiden: licht, rijpe zuren, vibrerend en parelig op de tong, met zuiver fruit.

Het is duidelijk dat hier een getalenteerd en toegewijd wijnmaker aan het werk is. Ik ben vast van plan om de wijnen van Thomas Haag regelmatig te degusteren en te volgen.

Weingut Clemens Busch, Pünderich (Terrassenmosel)

Volgende halte was bij 

Weingut Clemens Busch

 te Pünderich, waar ik werd ontvangen door Rita Busch. Pünderich is het eerste dorpje dat deeluitmaakt van de Terrassenmosel (of Untermosel). Behoudens begeesterde enkelingen zoals Clemens Busch brengt dit deel van de Moezel nog zeer veel gewone wijnen voort.

Reeds sedert 1986 bewerkt de familie Busch z’n wijngaarden biologisch, hetgeen van hen pioniers maakt. Mede onder impuls van zoon Florian, is het domein momenteel in transitie naar biodynamische wijnbouw. Er worden in de wijngaarden geen chemische bestrijdingsmiddelen noch kunstmeststoffen gebruikt. Alle druiven worden met de hand geplukt, en dit na zeer rigoureuze selectie. Logischerwijze worden er ook geen artificiële gisten gebruikt. Busch laat zijn wijn vaak gedurende meer dan een jaar gisten, en vermijdt daarbij elke onnodige manipulatie. De rijping gebeurt grotendeels in traditionele foeders van 1000 liter.

Het prachtige oude woonhuis van de familie Busch ligt dicht bij de oever van de Mosel. Meer dan veertig jaar geleden had vader Busch het idee om een gewelfde kelder ruim boven het waterpeil van de Mosel te bouwen, dit om overstromingen te vermijden. Pal tegenover kelders en woonhuis situeren zich de Marienburg wijngaarden, waar al hun wijnen vandaan komen.

Busch refereert met een algemene bewoording naar de Marienburg wijngaarden als de Weinberg. Het is er niet makkelijk werken omwille van de steile hellingsgraden en de vermoeidheid die er snel toeslaat. Er heersen verschillende microklimaten die zorgen voor een grote terroir-variëteit. Dit uit zich in een zeer geschakeerd en rijk assortiment van wijnen. Alle wijnen die Busch produceert uit de Marienburg wijngaard refereren naar hun precieze locatie op de Weinberg en ze dragen dus de stempel van hun eigen terroir, bv: Marienburg “Rothenpfad”, Marienburg “Falkenlay", Marienburg “Fahrlay-Terrassen”, enz.

Restaurant Wein & Tafelhaus, Trittenheim

Om deze wijnreis met een gastronomische noot af te sluiten had ik met mijn gezelschap een tafel gereserveerd bij restaurant 

Wein & Tafelhaus

 te Trittenheim. We dronken o.a. een onvergetelijke 2001 Spätburgunder (Pinot Noir) uit het Plalz wijngebied van Weingut Koehler-Ruprecht (Bernd Philippi).

Het was die avond aangenaam warm, en vanop het terras hadden we een zicht op de subliem gelegen Trittenheimer Apotheke wijngaard. Diezelfde ochtend had ik enkele wijnen afkomstig uit deze wijngaard gedegusteerd bij Franz Jozef Eifel. Om deze Steillage van hieruit in al zijn glorie te zien pronken in de laatste avondzon voelde opeens aan als een enorm voorrecht. Zum Wohl!

 

EEN REIS NAAR DE BEAUJOLAIS, MACONNAIS, COTE D'OR EN ELZAS

September 21, 2010 Frank Fissette

Op zondag 5 september vertrok ik richting Villié Morgon om er maandag een beeld te krijgen van de 2009 oogst in de Beaujolais. Maar eerst stopte ik bij Laurent Tripoz in Loché bij Macon om er zijn 2009's te proeven.

De wijnen waren zeer rijp, rond en toegankelijk. Hier in het zuiden van de Bourgogne werd duidelijk dat dit wijnen zijn om snel te drinken op hun fruit en minder potentieel hebben dan de 2008's die door hun hogere zuren meer spanning en fraîcheur bezitten.

's Avonds kwam ik dan aan in La Table du Cuisinier in Villié-Morgon waar het leuk vertoeven was met een prima keuken en ambiance. Er waren heel wat lokale wijnboeren waaronder Guy Breton en Jean-Paul Thevenet, 2 van de beste producenten in Morgon met een "vin nature" benadering. In de klassieke stijl stak er het domein wat wij zelf importeren bovenuit. De wijnen van Claude-Emmanuelle en Louis Desvignes verbazen door hun rassig fruit, rijpe tannines en aardse tonen. Het zijn wijnen die tijd nodig hebben maar fantastisch rijpen zoals de cuvée "Javernières" in 2006 die nu super om drinken is. Gemaakt van 90 jaar oude stokken in het beste gedeelte van de bekende "Côte du Py".

's Morgens om 9u kwam ik aan in Odenas boven op een heuvel met prachtig zicht over de vallei waar Laurent Martray mij zijn 2009's liet proeven.

Verschillende cuvées in Brouilly en Côte de Brouilly. Wijnen met klasse en verfijning maar toch gestructureerd met een mooie mineraliteit. Een adres om te onthouden.
Vandaar uit ging het terug naar de Maconnais naar mijn goede vriend Jean-Jacques van het domein Robert-Denogent. Net zoals in 2007 stelde JJ zijn verschillende cuvées in Pouilly-Fuissé niet teleur. Mooi geconcentreerde cuvée Les Reisses met bakken rijp geel fruit en mooie zuren. Reeds toegankelijker dan de 2007 met misschien nog iets meer materie.
Perfecte élevage zoals steeds met nobele houtinvloed en zeer mineraal.
Snel terug even langs bij JP Thévenet die ik de avond voorheen had leren kennen om zijn Morgon Vieilles Vignes 2009 te proeven. Een monument van een wijn met bakken rode bessen en frambozen vermengd met lichte torrefactie en een soort ijzer gewaarwording. Grote wijn die nog moet liggen.
's Middags lunchten we bij Emilie in Cercié en dit was één van die parels die men nog kan aantreffen met een schitterende "cuisine de terroir" aan zeer verteerbare prijzen. We dronken er een Savagnin van Pierre Overnoy als aperitief. Een buitengewone ervaring.
Nadien ging het richting Jean-Louis Dutraive, een grote naam in Fleurie die sinds de oogst 2009 volledig biogecertifieerd is. Schitterende man met fantastische wijnen. Vooral de cuvée Champagne die enkel in grote jaren wordt gemaakt verdient een plaats in elke rechtgeaarde wijnliefhebber's kelder.
Vandaar uit ging het naar Domaine Paul Janin in Romanèche Thorins waar zoon Eric mij ontvangde en zijn schitterende Moulin-à-Vent Clos du Tremblay liet proeven. Terug een klassiekere stijl maar wat een wijn. Fenomenale concentratie, elegant, fris, mineraal met een enorm potentieel en dit met een verkoopprijs van rond de 13 € incl. btw.
Er zijn koopjes te doen in de Beaujolais waar een hele hoop serieuze wijnboeren werkelijk fenomenale dingen doen met de Gamaydruif die zo wondergoed gedijt op de granietrijke bodems van dit prachtig gebied.
Als verschillende topproducenten uit de Bourgogne beginnen investeren in de Beaujolais kan je vermoeden dat hier een groot potentieel zit.
Alleen is het nog niet doorgedrongen bij het grote publiek en misschien maar goed ook. Dit houdt de prijs/plezierrelatie bijzonder scherp.
En ja, 2009 is een groot Beaujolaisjaar. Want als Pierre Chermette Senior (97 j.), vader van Pierre-Marie van het domein du Vissoux, dat al jaren bij de absolute top behoort zegt dat hij dit nog nooit heeft gezien in de 83 oogsten die hij heeft meegemaakt moeten we daar respect voor hebben.

Om 18u vertrok ik die dag richting Meursault naar Hotel Le Chevreuil, een echte aanrader wat betreft keuken en hotel. Excellente prijs/kwaliteit en de Bourgondische terroirkeuken op zijn best.
Ik was in de Côte de Beaune om voornamelijk 2 boeren te bezoeken met name Pierre-Yves Colin-Morey en Jacques Carillon van het domein Louis Carillon.
Deze 2 mensen maken bij de beste witte Bourgognewijnen in Chassagne en Puligny en ik was dan ook zeer blij na jaren hun bezocht te hebben een eerste allocatie vast te krijgen.
De wijnen van deze domeinen getuigen van een bijzondere puurheid. Ze zijn strak gevinifieerd, terroir gedreven, met zoveel concentratie en intelligent houtgebruik dat ze zich pas na enkele jaren flesrijping beginnen te ontplooien. Zeker voor het betere werk in 1er cru en Grand Cru bereik. Wat ook hier opviel is dat 2008 in wit bijzonder geslaagd is met een rijpe en vette materie maar mooi ondersteund door edele zuren.
Deze wijnen zijn in hun jeugd toegankelijker dan de 2007's.
2009 voldoet dan weer volledig aan de verwachtingen met meer opulentie en iets lagere zuren waardoor ze jonger meer plezier zullen geven.
Van deze laatste jaargang bieden wij einde oktober van PY Colin een ruim gamma Saint-Aubins en Chassagnes aan. Bij Carillon hebben we voorlopig enkel een beetje 2008.
Zoals u kunt lezen dragen wij de Bourgogne in ons hart en blijven we streven naar een uitgekiend gamma wijnen van de beste producenten.
In de Côte de Nuits bezocht ik "rising star" Olivier Bernstein maar zijn wijnen konden mij minder bekoren.
Ondertussen is het donderdagochtend 07.00 u en vertrek ik vanuit Gevrey-Chambertin richting Epfig in de Elzas. Daar wordt ik om 11.00 u verwacht door niemand minder dan André Ostertag. De nummer 1 in de Elzas voor de productie van grote droge wijnen en in de nieuwe Guide Vert bekroond met het maximum van 3 sterren. André vond dat zijn wijnen slecht verdeeld waren in Vlaanderen en ik krijg de eer om daar verandering in te brengen.
Het zal niet makkelijk worden aangezien de Elzas terrein verliest tegenover de Duitse Rieslings waarvan jullie weten dat ik grote fan ben.
Maar er zal alles aan gedaan worden om deze wijnen een plaats te doen veroveren op de kaarten van de gepassioneerde wijnrestaurateurs.
Het hele gamma van Ostertag staat op het hoogste niveau. De wijnen zijn beendroog, mineraal, exuberant in fruitexpressie en zeer elegant met een buitengewone lengte en precisie. En ze kunnen fantastisch rijpen.
Het zijn ideale wijnen voor de liefhebber die kwalitatief veeleisend is maar niet het budget heeft om de grote Bourgognes in zijn kelder te leggen.
Wat er ook van zij. Het beste kunnen jullie zelf oordelen.

HET VERSLAG VAN DE WIJNREIS NAAR BOURGOGNE, PIEMONTE EN BADEN

November 20, 2009 Frank Fissette

Op woensdag 11 November komen we 's avonds aan in de charmante Chambre d'Hôte "Au Bourg" van Denis en Nathalie Porte in Marsannay-la-Côte. Een zeer degelijk en rustig adres met een verzorgd ontbijt.
's Avonds dineren we in Les Gourmets in hetzelfde dorp. Dit restaurant is overgenomen door een jong koppel. Het interieur getuigt van weinig goede smaak. Het eten is correct. De ontvangst lauw. Het spijtige is dat op de zeer uitgebreide wijnkaart de Bourgognes zijn overprijsd. Onder de 80 € is er bijna niets degelijks te vinden. Uiteindelijk vinden we een Santenay 2001 "Clos Tavanes" van La Pousse d'or aan 54 €. Een wijn die mooi op dronk is en ons het nodige plezier verschaft. Bij een volgende passage in Marsannay slaan we dit adres over.

Donderdagmorgen staan we om 9u30 stipt bij een voorlop nog geheim adres in Gevrey-Chambertin voor een proeverij van de jaargang 2008. Dit is de eerste maal dat ik dit domein bezoek nadat ik positieve reacties had gehoord over hun wijnen. Dit is inderdaad een degelijk domein met een mooi aanbod Gevreywijnen van oude stokken en zeer goede 1er crus zoals Poissenots, Petite Chapelle, Estournelles-St-Jacques en een beetje Charmes-Chambertin. De wijnen zijn zuiver en geconcentreerd met goede structuur en diepgang. Het zijn wijnen die tijd nodig hebben. De 2008's proeven goed en tonen duidelijke verschillen tussen de verschillende terroirs. De wijnen hebben levendige zuren in de afdronk die niet storen. De natuurlijke suikers bedragen tussen de 12.3 en 13.2 % wat maakt dat de wijnen vrij puur overkomen. 

Om 11 uur worden we verwacht in de cuverie van Domaine Denis Mortet. Arnaud wacht ons op en is duidelijk in zijn nopjes. Bij eerdere telefonsiche gesprekken gaf hij reeds te kennen zeer tevreden te zijn over zijn 2008's. Het wordt een moeilijke proeverij aangezien een aantal wijnen de 2de gisting (malolactaatgisting) nog niet heeft ingezet, anderen er volop inzitten en slechts enkelen ze reeds beëindigd hebben.
Dit laatste is het geval voor sommige 1er crus en de 2 Grand Crus.
Hierin wordt duidelijk dat 2008 inderdaad een mooie réussite is voor Domaine Denis Mortet. De wijnen getuigen van zeer goede concentratie, rijpe tannines, perfecte balans tussen suikers en zuren en buitengewone terroirexpressie. Ze hebben een zuivere lange afdronk met veel mineraliteit en edele levendige zuren. Ook wordt duidelijk dat het domein meer en meer wijnen produceert die schatplichtig zijn aan de regio met duidelijk meer elegantie, nobeler houtgebruik en minder extractie. Het domein beschikt bovendien net als Comte Liger-Belair, Frédéric Mugnier en Sylvain Cathiard over uitzonderlijke oude wijngaarden. Ze beschikken over de beste terroirs van Gevrey-Chambertin inclusief de top 1er crus "Les Champeaux" en "Lavaut-Saint-Jacques" alsook de Grand Cru Le Chambertin. Ook produceren ze 1 van de allerbeste Clos Vougeots. Arnaud zit op de goede weg en heeft nog veel groeipotentieel niettegenstaande dat zijn 2008's reeds van heel hoog niveau zijn.
Om 12u30 komen we aan bij "Chez Guy" onder in het dorp Gevrey-Chambertin. Veel bekend volk hier. De ietwat saaie Stephen Tanzer geniet er ook zijn lunch met een demie Badoit.
Wij kiezen voor een Gevrey Poissenots 2002 van Humbert voor 38 € die niet helemaal kan overtuigen. Goed om weten is dat Chez Guy op dinsdag, woensdag - en donderdagmiddag de wijnen aan kostprijs zijn.
De keuken is zeer verzorgd en de bediening correct. Een heel goed adres in Gevrey waar de lokale wijnboeren regelmatig met hun importeurs tafelen en er soms onverwachts grote wijnen in uw glas belanden.

Om 14u staan we op het binnenhof van het Château de Vosne-Romanée van Comte Liger-Belair. We dalen de prachtige kelders af en proeven samen met Louis-Michel's invoerder uit Nieuw-Zeeland.
Hier wordt bij de eerste wijn duidelijk, de Vosne-Romanée Les Colombières, dat dit een uitzonderlijk adres is. Pinot Noir op zijn delicaatst. Zeer puur en geparfumeerd met ragfijne zuren en edel houtgebruik.
Ondanks het gebruik van 100% nieuwe eiken vaten valt op hoe mooi de eik geïntegreerd is. Louis-Michel heeft dan ook speciale afspraken met tonnelerie François Frères voor de selectie en indroging van de beste eiksoorten die speciaal naar zijn specifieke wensen in samenspraak geselecteerd worden.
De stijl is heel anders dan bij Denis Mortet en gericht op extreme finesse zonder echter aan concentratie in te boeten. De rendementen liggen zeer laag en het domein experimenteert in bepaalde parcelen van de "Clos du Château" met biodynamische wijnbouw. Het beschikt bovendien over een uitzonderlijk aantal topappelaties met zeer oude stokken. Waaronder in Vosne de 1er crus Reignots, Suchots, Petit Monts, Brulées en de Grand Cru La Romanée. Voorts is er sinds kort ook nog de Grand Cru Echezeaux aan het indrukwekkende gamma toegevoegd. Het is duidelijk dat dit één van de meest veelbelovende domeinen van de Côte de Nuits is. Alles wordt hier in het werk gesteld om absolute top Bourgognes te produceren. Ook in 2008 is er duidelijke progressie proefbaar met nog meer intensiteit en energie en nog betere balans. Een topadres.

Om 17u15 sluiten we de dag af bij Frédéric Mugnier die ons verbaast met wederom een perfecte serie Chambolle Villages, 1er crus Fuées en Amoureuses en Grand Crus Bonnes Mares en Musigny om af te sluiten met zijn NSG Clos de la Maréchale. We proeven eerst 2008 op vat en nadien 2007 op fles. Mugnier weet perfect deze verschillende terroirs te vatten in enorm complexe en gelaagde wijnen met zeer veel diepgang en verfijning. Het is duidelijk dat we hier bij één van de grootste wijnmakers van zijn generatie zitten. Hij bestempelt 2008 als een klassiek jaar voor de echte Bourgogneliefhebber en is er zelf zeer tevreden mee. Transparantie en terroirexpressie zijn de "keywords" in zijn wijnen. Een must voor elke Bourgogneafficionado.

We reizen zeer tevreden naar Beaune af nog onder de indruk van de Musigny 2007 die blijft nazinderen in onze mond en hersenen.
We logeren in het gerenoveerde en zeer correcte Hotel de la Paix in de Faubourg Madeleine te Beaune.
's Avonds dineren we in La Ciboulette, een klein gezellig restaurantje met steeds een zeer goede prijs/kwaliteitverhouding in zijn menu's. Er staan ook altijd enkele interessante oudere Bourgognes op de kaart van mooie domeinen aan aanvaardbare prijzen. Het restaurant beschikt reeds jaren over een Bib Gourmand. Voor we willen vertrekken zien we Aubert de Villaine van DRC aan de vestiaire die enthousiast wordt aangesproken door jonge reeds lichtjes aangeschoten Japanners en als een held aanzien.
Een ander adres in de buurt van het hotel waar wij logeren dat zeer goed is voor zowel het eten als de wijnen is de Caves Madeleine. Hier eet je aan grote tafels in gezelschap en deel je grote wijnen aan zeer goede prijzen.

De volgende morgen staan we om 9u aan de deur bij Anne-Marie en Jean-Marc Vincent. Een jong en zeer dynamisch koppel met een klein domein van slechts 5 ha. Hier zie je de andere kant van de medaille in de Bourgogne. Santenay is een gemeente die niet klinkt als de bekende dorpjes waar we gisteren vertoefden in de Côte de Nuits en de wijnboeren worden hier nog niet als sterren afgeschilderd door de media. Ze timmeren bijzonder hard aan de weg om op hun terroirs de best mogelijke Chardonnay en Pinot Noir te verbouwen. En ze slagen erin na vele jaren hard labeur in de wijngaarden.
Zowel hun Bourgogne Blanc, Auxey-Duresses, Santenay 1er cru Beaurepaire en Puligny-Montrachet getuigen van een unieke rijke stijl met veel punch en super houtgebruik. Echte pareltjes aan zeer goede prijzen. In rood springen vooral de Santenay 1er cru Gravières en Auxey-Duresses 1er cru Bretterins in het oog. Zuivere wijnen met goede concentratie en finesse en een perfecte balans. Wijnen die nog jong zijn maar toch reeds charmeren. Vooral de Auxey volledig op zijn fruit is nu reeds heerlijk om te drinken.

Eén uur later staan we terug buiten en vervolgen we onze reis naar Jean-Claude Bachelet et Fils te Gamay in Saint-Aubin. We passeren hun nieuwe cuverie die in aanbouw is. Hier zal de jaargang 2010 gevinifieerdworden. Zoals steeds bij Bachelet is de kwaliteit op de afspraak. De witte wijnen moeten nog aan volume winnen maar men proeft duidelijk de verschillen in herkomst en zoals steeds steken de Puligny 1er cru Sous le Puits, Chassagne 1er Cru Blanchots Dessus er boven uit net als de Bienvenues Batard Montrachet. Maar ook hun gamma Saint-Aubins is zeer sterk met een superieure Murgers des Dents de Chien.
Nadien verhuizen we naar de andere kelder waar de rode wijnen rijpen.
Een fantastische oude gewelfde koude en vochtige kelder. De rode wijnen hebben duidelijk nog vooruitgang geboekt. Ze zijn zeer expressief krokant fruitig met voldoende materie en een hoge drinkbaarheidsfactor. 
Wijnen waarbij je moeite moet doen om ze niet door te slikken zo vroeg op de dag.
Domaine Bachelet blijft een super ontdekking waarbij we fier zijn dit domein exclusief voor België te mogen verdelen. Wist U overigens dat Denis Mortet, Comte Liger-Belair en Sylvain Cathiard ook exclusief door ons verdeeld worden?

Voor deze laatste moeten we terug omhoog naar Vosne-Romanée. De eigenzinnige zeer gedreven Cathiard is volop een nieuwe moderne cuverie aan het bouwen en heeft ook een schitterende gewelfde kelder laten uithouwen waar hij terecht bijzonder fier op is. Nu kunnen er 2 jaargangen naast elkaar rijpen in de eiken vaten in deze unieke omgeving. Sylvain Cathiard bezit slechts 4.20 ha wijngaarden maar wat voor. Chambolle Clos de l'Orme, Vosne Villages plus de 1er crus En Orveaux, Reignots, Suchots en Malconsorts. Nuits Villages plus de 1er crus Aux Thorey en Aux Murgers en als parel aan de kroon een miniperceel Grand Cru Romanée-Saint-Vivant.
Alle wijnen die we hier proefden getuigden van een uitzonderlijke kwaliteit waarbij elke terroir zo verschillend was en perfect zijn identiteit blootgaf. Waow, wat een serie wijnen. Een unieke ervaring waarbij dient gezegd dat sinds de komst van zoon Sébastien de wijnen aan nog meer finesse en energie hebben gewonnen. Ongetwijfeld één van de allergrootste producenten in Vosne en Bougogne in het algemeen.
Toen we om 15u30 terug in de auto stapten na 2 uur op het domein vertoefd te hebben waren we ietwat verweesd van de superieure kwaliteit en persoonlijkheid van Cathiard.

We stapten de auto in en reden in één ruk naar La Morra in Piëmonte zonder veel te zeggen en nagenietend van deze uitzonderlijke proeverij.
Piëmonte is een openbaring zowel op culinair vlak als op wijngebied. Wie Pinot Noir liefhebber is bezwijkt ook voor de uitzonderlijke Nebbiolodruif.
Zo spoedig onze selectie gemaakt is brengen we jullie hiervan op de hoogte.
Twee excellente adressen om te eten wanneer U er verblijft zijn de Trattoria dai Bercau in Verduno en de Osteria More e Macine in La Morra. Uitstekende chambres d'hôtes vindt U bij Allesandro Locatelli op het domein Rocche Costamagna in La Morra.

Nadien reisen wij terug naar Belgie door Zwitserland met een stop in Efringen-Kirchen in Markgräferland op Duits grondgebied en grenzend aan de Elzas bij Hans-Peter en Edeltraud Ziereisen van het gelijknamige domein.
Hier werd duidelijk dat dit een uitstekende regio is voor de productie van Pinot Noir. Dit dynamische koppel maakt schitterende wijnen met veel finesse en verouderingspotentieel. De stijl is verschillend van de Bourgogne maar daarom niet minder interessant.
Wij waren alvast overtuigd van de Tchuppen Blauer Spätburgunder 2007 en Weissburgunder 2008 die momenteel onderweg zijn naar België en waar we U hopen mee te verrassen.

 

MILLESIME 2008 PROEVEN IN BOURGOGNE, PIEMONTE, DUITSLAND EN DE ELZAS

November 10, 2009 Frank Fissette

Morgen is het zover. De Côte de Nuits lacht ons toe. We zullen namiddag afreizen naar Marsannay om van daaruit onze verschillende domeinen in Bourgogne te bezoeken en een beeld te krijgen van de jaargang die nu op vat zit nl. 2008.

We bezoeken o.a. Denis Mortet, Comte Liger-Belair, Frédéric Mugnier in de Côte de Nuits en J.C Bachelet en J.M. Vincent in de Côte de Beaune. Plus prospecteren we nog enkele veelbelovende domeinen.

Na de Bourgogne bezoeken we nog enkele domeinen in Piëmonte om nadien door te reizen naar Weingut Ziereisen in Efringen-Kirchen en te eindigen in de Elzas.

← Newer Posts
Subscribe to our newsletter

Frank Fissette BVBA

Sluissstraat 44
3590 Diepenbeek
België

info@frankfissette.be
+32 497 58 38 00

BTW/TVA: BE0471.587.274
Excise Duty: BE1C007475999

© copyright 2013-2024 | design by MACSIMIZE