Domaine Jean-Claude Bessin te La Chapelle-Vaupelteigne

“Stille waters hebben diepe gronden”

Hiermee kan men de wijnen van de ietwat verlegen Jean-Claude nog het beste vergelijken. Wijnen die zich pas na bepaalde tijd blootgeven maar op een zo intense en mooie manier dat je vergeten was hoe fantastisch een Chablis wijn kan zijn. De wijnen van het domein reflecteren bijzonder goed hun verschillende climats. Ook wordt er zeer weinig hout gebruikt tijdens de opvoeding en een constante is dat de wijnen complexer en completer worden met flesrijping. Samengevat kan men stellen dat Mijnheer Bessin een zeer talentrijke wijnmaker is die pure wijnen met diepgang en structuur maakt. Hij behoort ongetwijfeld bij de beste wijnmakers van Chablis. Drie opeenvolgende jaargangen 2010, 2011 en 2012 zijn ronduit schitterend tenoemen ondanks de moeilijke groeiseizoenen.

Het domein zelf bevindt zich 5 km ten Noordoosten van Chablis, links van de rivier Serein, in het gehucht La Chapelle-Vaupelteigne. De familie van Bessin produceert op deze plek al sinds meer dan 200 jaar wijn. Samen met zijn vrouw Evelyne begon Jean-Claude in 1992 het domein en haar wijngaarden grondig te restaureren. Dit omvat nu bijna 11 ha wijngaarden waarvan 5,25 ha Chablis, 3,43 ha 1er Cru Fourchaume (met o.a. het oude perceel van de Comte de Maligny) en Montmains waarin hij de aangrenzende wijngaard La Fôret met een apart etiket onderscheidt. Als kers op de taart zijn er nog 2,08 ha Grand Cru Valmur, een pal naar het Zuiden gerichte wijngaard. De stokken op het domein zijn tussen de 40 en 80 jaar oud.

 

In de kijker

2011 Chablis 1er Cru 'La Forêt'