Domaine Pierre-Yves Colin-Morey te Chassagne-Montrachet

17 km ten Zuiden van de stad Beaune ligt de gemeente Chassagne-Montrachet. Net als vele andere gemeentes in de Bourgogne heeft ook Chassagne in 1879 de naam van zijn beroemdste appellatie aan de gemeente naam toegevoegd, namelijk Montrachet. Een man met ambitie is PY (Pierre-Yves) Colin ongetwijfeld.

Een man die weet wat hij wil ook. Als één van de vier zonen van Marc Colin erft hij een 6-tal ha wijngaarden in en rond Chassagne-Montrachet. Naast deze wijngaarden in eigendom heeft hij lange termijncontracten met wijnboeren die volgens een door hem bepaald lastenboek de wijngaarden bewerken en waarvan hij nadien de druiven plukt of de most koopt en zelf vinifieert (1/3 van de totale productie van 70.000 flessen).

De druiven zijn allemaal afkomstig van oude stokken. Deze manier van werken laat hem toe een compleet gamma witte Bourgognes van het allerhoogste niveau aan te bieden. De basiswijnen ondergaan een opvoeding van 12 maanden op vaten van 600 liter met de bedoeling ze in een jongere fase reeds drinkbaar te maken.

Eenmaal op 1er Cru niveau ondergaan ze een opvoeding van 18 maanden en is het de bedoeling dat ze mooi en goed op fles evalueren. Men kan stellen dat Pierre-Yves Colin sedert de laatste 2 jaar bij de beste witte wijn producenten van de Bourgogne behoort.

De stijl van Colin is vergelijkbaar met die van Coche-Dury, één van zijn grote voorbeelden. De wijnen zijn puur en strak met rijk een edele materie en hebben een sterke terroir expressie.

 

In de kijker

2012 Saint-Aubin, 1er Cru 'En Remilly'

2012 Chassagne-Montrachet , 'Ancenières'