Beaujolais

De Beaujolais is officieel een deel van de Bourgogne, maar historisch gezien moet men deze streek als een zelfstandig gebied zien. De wijngaard die 55 km lang en 30 km breed is grenst in het zuiden aan de stad Lyon en in het Noorden aan de stad Macon; het meest zuidelijke deel van de Bourgogne waar vooral witte wijnen gemaakt worden. De rivier; de Sâone is de natuurlijke grens in het oosten. De 22.500 hectare wijngaarden liggen op een hoogte tussen 200 m en 400 m verdeeld over 96 gemeentenen zijn voor 99% aangeplant met de blauwe druif Gamay (Gamay Noir à Jus Blanc). De streek telt een 100-tal négociants, 3.000 wijnboeren die gemiddeld tussen de 4 ha en 10 ha bezitten en 18 coöperaties.

Er bestaan verschillende kwaliteitsniveau’s. Aan de onderkant van de piramide is er de Beaujolais Nouveau ook wel Beaujolais Primeur genoemd. Deze wijn wordt voornamelijk in het zuidelijke deel gemaakt, waar de bodem uit veel klei en zandsteen bestaat. De betere Beaujolais Villages mag in slechts 38 van de 96 gemeenten geproduceerd worden. Hier is de bodem armer en bestaat hij uit graniet, porfier en leisteen. De topwijnen in de streek komen van de 10 Cru gemeenten; Brouilly, Chénas, Chiroubles, Côte-de-Brouilly, Fleurie, Juliénas, Morgon, Moulin-à-Vent, Régnié en Saint-Amour. Zij mogen hun wijn eventueel declasseren tot Beaujolais Villages of Bourgogne. Morgon en Moulin-à-Vent gelden als de beste cru’s. Op leeftijd kunnen zij Pinoteren oftewel aromatisch gaan lijken op rode Bourgognewijnen. In goede jaren hebben zij een uitstekend bewaarpotentieel.