Domaine Clos de Papes te Châteauneuf-du-Pape

Dit domein dat in 1896 werd opgericht mag gerekend worden tot de beste van de appellatie Châteauneuf-du-Pape. Dit is voor een groot deel te wijten aan de visie van wijlen Paul Avril en nog nadrukkelijker van zijn zoon Vincent, de huidige wijnmaker.

Vincent is verliefd op zijn gronden. Zijn opleiding in Bourgogne heeft hem deze liefde bijgebracht. Ook de elegantie en finesse in zijn wijnen moet daar voor iets tussen zitten. Hij verenigt modernisme en traditie en creëert een wijn die het beste van jawel Bourgogne lijkt te combineren met de regionale kenmerken van Châteauneuf. De opvoeding van zijn wijnen gebeurt op grote fusten en hij vermijdt nieuw hout om een wijn te maken met adembenemende complexe aroma’s en een soepele textuur.

De druivensamenstelling is steeds dezelfde met een hoofdaandeel Grenache aangevuld met Mourvèdre en Syrah. Dit geeft een wijn met het overweldigende parfum, kleur en gewicht van een Grand Cru uit Bourgogne in combinatie met grote concentratie, zwart fruit en de romige textuur die je verwacht van een Zuidelijke Rhône.

De jaargang 2012 waar we net nog een beetje van bij konden kopen in combinatie met weliswaar wat 2011 is één van de meest gedistingeerde wijnen die we konden proeven en is in één woord magisch te noemen. Kwalitatief doet hij aan 2009 denken maar hij focust meer op mineraliteit, aroma en elegantie dan pure kracht, kenmerken die Clos des Papes op het lijf staan geschreven. Ook het alcoholgehalte is iets lager, hetgeen een aangename bijkomstigheid is wanneer je een fles hebt geopend en niet kan stoppen met ze verder leeg te drinken.

Ieder jaar brengt Vincent terug een ouder jaargang op de markt en dit jaar is dat de haast mythische wijn uit 2007. Eén van de allerbeste Clos des Papes’ ooit waar de geduldige liefhebber veel schoonheid van mag verwachten in zijn toekomstige glas.

website: Domaine Clos des Papes