PROMO: Robert-Denogent

apero-winebar-domaine-rober-denogent-2.jpg

Pouilly-Fuissé die steevast 90+ scoort in de internationale vakpers is niet vanzelfsprekend. Toch slaagt J.J. Robert, momenteel bijgestaan door zijn zonen Nicolas en Antoine, er jaar na jaar in. Zijn wijnen zijn dan ook afkomstig van de beste terroirs in en rond Fuissé en zijn stokken zijn echt oud, gemiddeld 80+ jaar oud…

Het domein produceert zijn witte wijnen over 3 verschillende appelaties met de focus op Pouilly-Fuissé die op verschillende ondergronden geproduceerd wordt vnl. klei-kalk en klei-leisteen. Alles op het domein wordt volledig handmatig gedaan met de bedoeling authentieke wijnen te produceren die zo dicht mogelijk bij het terroir, climat en jaar aanleunen. De démarche van het domein is traditioneel, eenvoudig, artisanaal en met weinig tussenkomst tijdens de productie.

Wanneer men de wijnen van Domaine Robert-Denogent proeft moet men even de vooroordelen van hoge opbrengst Chardonnay die in de regio bestaan vergeten. Deze wijnen vertonen meer gelijkenissen met die van de Côte d’Or waar het begrip terroir veel duidelijker gedefinieerd is dan die van de Maconnais .

Na zijn studies rechten neemt Jean-Jacques 5 hectare wijngaarden over van zijn grootvader. Hoewel in het begin het merendeel van de oogst steeds aan de négoce werd verkocht besefte men dat de kleine percelen die het domein bezat unieke microklimaten waren en in staat om grote Pouilly-Fuissé te produceren. Onder invloed van grote verdedigers van het terroir zoals Marcel Lapierre te Morgon en Kermit Lynch, zijn Amerikaanse invoerder introduceerde J.J. radicale veranderingen, trouw blijvend aan zijn grootvaders wijsheid over de complexiteit van de grond, zo er uiteindelijk in slagend het volle potentieel te benutten.

Zoals reeds vermeld in de intro bezit het domein zeer oude stokken op verschillende types bodem van graniet, leisteen, kalk, klei en grind. De natuurlijk gereduceerde opbrengst doordringt de druiven met ongelooflijke concentratie. De wijnen ondergaan een lange en langzame opvoeding in eiken vaten en verblijven er minimum 18 tot 24 maanden.

Dit onderscheidt hen van de rest in de Maconnais want meer een gebruikelijke praktijk, hoewel ver van algemeen, in de Côte d’Or. Steeds nog aan prijzen die een stuk lager liggen dan die van Meursault of Puligny waar ze door liefhebbers en vakmensen mee worden vergeleken zijn dit wijnen met fantastische rijkdom en indrukwekkende complexiteit!

De recentste scores van Allen ‘Burghound’ Meadows (10/2016)

2014 Pouilly-Fuissé “Les Cras Vieilles Vignes – Cuvée Claude Denogent” white 92
2014 Pouilly-Fuissé “La Croix Vieilles Vignes” white 92
2014 Pouilly-Fuissé “Les Reisses Vieilles Vignes” white 91
2014 St. Véran “Les Pommards” white 90

Source: Burghound October 2016

2014 Pouilly-Fuissé “Les Cras Vieilles Vignes – Cuvée Claude Denogent”: (from 85+ year old vines). This is the first wine to display much in the way of post-bottling reduction but in this case it’s enough to warrant a thorough aeration if you’re determined to try a bottle young. Otherwise there is superb richness, volume and mouth coating dry extract to support the medium weight flavors that are at once succulent but powerful while delivering excellent length on the driving finish. This isn’t especially refined but it is certainly impressive and very clearly built-to-age. 92/2021+ 
2014 Pouilly-Fuissé “La Croix Vieilles Vignes”: (from 80+ year old vines planted in soils with a high proportion of schist). As good as the Les Pommards is this is clearly at another level altogether with its elegant nose of mineral reduction, pear, apple and lemon rind scents. The cool, pure and sleek middle weight flavors exude a fine bead of minerality on the extract- rich medium-bodied flavors that coat the palate on the refined, focused, linear and impeccably well-balanced finale. This is terrific and I very much like the chiseled quality of the backend. 92/2020+ 
2014 Pouilly-Fuissé “Les Reisses Vieilles Vignes”: (a monopole of the domaine with 80+ year old vines that are planted in deep clay). This is at once notably ripe but also exceptionally fresh with its airy array of liqueur-like apple and pear aromas that are liberally laced with various citrus elements including a subtle tangerine peel nuance. There is a bit more volume and richness to the admirably well-concentrated, caressing and sappy middle weight flavors that also brim with plenty of dry extract, all wrapped in a wonderfully sleek and saline finale that is, at present anyway, a bit less refined and complex. 91/2020+ 
2014 St. Véran “Les Pommards”: (from Davayé). A discreet application of wood easily allows the cool and admirably pure nose of apple, pear and honeysuckle aromas to be appreciated. Once again there is very good volume and mid-palate density to the punchy and wonderfully textured flavors that possess an agreeably succulence before terminating in a balanced, stony and notably persistent finish. This is an admirably fine St. Véran that should drink well young and also after 4 to 6 years of bottle age. 90/2019+