Domaine Jean-Claude Bachelet et Fils te Saint-Aubin

Het domein van Jean-Claude Bachelet en zijn zonen Benoît en Jean-Baptiste vindt zijn oorsprong in het begin van de 18de eeuw. Momenteel telt het 10 ha wijngaarden verspreidt over de gemeenten Saint-Aubin, Chassagne-Montrachet en Puligny-Montrachet. Vaak zijn het kleine percelen met niet minder dan 15 verschillende “climats” in wit en 5 in rood. De helft van deze 10 ha is aangeplant met Pinot Noir en de andere helft met Chardonnay.

Toen ik het domein, juist op tijd, ontdekte in 2004 was het nog één van de best bewaarde geheimen in de streek. Momenteel zijn de wijnen van de 2 broers wereldwijd verdeeld en hebben ze vele fans in België. Het is een mooi voorbeeld van een nieuwe generatie wijnmakers in Bourgogne die zeer gedisciplineerd te werk gaan in wijngaard en kelder. Dit houdt in dat de wijngaarden minutieus bewerkt worden en de gronden regelmatig omgeploegd. Tevens worden de rendementen laag gehouden.

In de kelder wordt de vinificatie met zoweinig mogelijk interventie begeleidt om op die manier iedere “terroir” het best te laten spreken. Een opvoeding van 18 maanden op eiken vaten bezorgt de wijnen diepgang, structuur en de mogelijkheid om lang te rijpen.

Voor wie houdt van uitgepuurde en geconcentreerde Bourgognewijnen met een strakke stijl en precieze aroma’s is bij de gebroeders Bachelet aan het goede adres. Sporen van élevage zijn nauwelijks aanwezig in hun wijnen.

website: Domaine Jean-Claude Bachelet et fils

In de kijker

2011 Saint-Aubin, 1er Cru 'Charmois'

2011 Puligny-Montrachet, 'Les Aubues'