Maison Benjamin Leroux

Benjamin Leroux (40) is ongetwijfeld één van de meest getalenteerde wijnmakers van zijn generatie en hij produceert een indrukwekkende reeks Bourgognes.

Met jaargang 2013 heb ik mijn eerste allocatie binnen en daar ben ik best blij mee.

Allen Meadows, de zeer gerespecteerde Bourgognecriticus citeerde 2 mensen waaronder Leroux als natuurlijke erfgenaam van Bourgognelegende Henri Jayer.


Nadat hij zijn diploma oenologie op zak had aan de universiteit van Dijon deed hij ervaring op bij verschillende domeinen. 

Zowel tijdens als na zijn studie deed hij stages bij o.a. Drouhin in Oregon, Cos d’Estournel in Bordeaux, Andrew Blake in Nieuw Zeeland en bij Devevey te Demigny in de Côtes Chalonnaise waar hij de totale vrijheid kreeg om de Chardonnaydruif te leren kennen tijdens de oogst van 1997. De Pinot Noir druif leerde hij vinifiëren als 26-jarige wijnmaker/manager bij het bekende Domaine du Comte Armand in Pommard waar hij het volledige vertrouwen kreeg.

Met de jaargang 2007 lanceerde hij zijn eigen label. Hij werkt vanuit een splinternieuwe wijnmakerij in het centrum van Beaune die hij deelt met Dominique Lafon en Nicolas Rossignol. Hij vertoeft dus in goed gezelschap en vinifieert momenteel een 20-tal witte wijnen van bekende en minder bekende appelaties in de Côte de Beaune en een 25-tal rode voornamelijk afkomstig van de beste gronden in de Côte de Nuits en Volnay. Op een 2-tal wijnen na worden van de meeste slechts 2 à 5 barriques geproduceerd. De druiven komen van wijngaarden die hij bezit maar het merendeel koopt hij van producenten waar hij nauw mee samenwerkt.

Hij heeft lange termijn afspraken met boeren die hij betaalt voor het stuk grond dat ze bewerken en niet voor de hoeveelheid fruit die erop geproduceerd wordt. Dat laat hem toe om lagere opbrengsten, rijpe druiven, de oogstdatum en tal van andere zaken te bepalen. Deze samenwerking is essentieel want de enige manier om het allerbeste fruit aangeleverd te krijgen voor zijn wijnen.

Het merendeel is afkomstig van wijngaarden die of biologisch of biodynamisch bewerkt worden. Is dit niet het geval is de afspraak met de boer dat deze werkwijze binnen de 5 jaar toegepast moet worden. Hij koopt bovendien enkel druiven en geen most. Zijn doel is wijnen te produceren die aan dezelfde hoge standaard voldoen als deze van de beste domeinen ondanks het feit dat hij het merendeel van de wijngaarden niet bezit. En daar slaagt hij wonderwel in!


Promotie

Tijdens de maand Juni kan u deze wijnen aan speciale voorwaarden bestellen.
Promotie pagina