Stephane Vedeau - Clos Bellane & La ferme du mont

Stéphane Vedeau ontmoeten is tot het besef komen dat je nog zoveel te leren hebt over wijn. Hij is gepassioneerd en perfectionist. Veel van de producenten waar we meewerken combineren deze 2 karaktertrekken.

Voor hem betekent perfectie in wijn de ware expressie van het terroir.

Om dit te bereiken is het werk in de wijngaard gecertifieerd biologisch, worden  de druiven handgeplukt, zorgen natuurlijke wilde gistcellen voor de gisting, worden de kuipen en vaten door zwaartekracht gevuld en worden de wijnen ongeklaard en ongefilterd gebotteld. Sinds 2000 is hij actief in de Rhônevallei waar hij over 3 domeinen de leiding heeft. 

Twee ervan zetten we deze maand in de kijker: enerzijds in Valréas Clos Petite Bellane, met een schitterend panoramisch zicht op de Mont Ventoux en anderzijds  La Ferme du Mont dat op dezelfde locatie een négociant activiteit uitoefent en verschillende bekende appelaties uit de Zuidelijke Rhône aanbied.

Clos Bellane te Valreas

Dit domein dat in 2010 door Stéphane verworven werd bevindt zich op 400 meter hoogte op het plateau van Vinsobres, ten zuid-oosten van Valréas. Door zijn noordelijke ligging kunnen de druiven zodanig gevinifieerd worden dat ze elegante en verfijnde wijnen produceren. De gronden die zeer kalkrijk zijn zorgen voor een frisse structuur en complexe mineraliteit.

De rode wijnen worden vooral van Grenache en Syrah gemaakt…de witte zijn op basis van Roussanne, Marsanne, Viognier en Clairette.

La Ferme du Mont te Valreas

De hoofdreden waarom Stéphane Vedeau zich hier gevestigd heeft zijn de exceptionele gronden. Deze zijn levendiger dan de gemiddelde in de omgeving met een van nature lagere ph. Door het buitengewone natuurlijke evenwicht van deze akkers kan hij de hangcyclus van de druiven verlengen zonder dat dit te rijke, zware wijnen met zich meebrengt. Dit komt vooral de Grenache maar ook Marsanne en andere druiven ten goede. De wijngaarden worden traditioneel bewerkt met een groot respect voor de omgeving. Frisheid, finesse en complexiteit zijn de sleutelwoorden in zijn wijnen zonder evenwel de body en structuur uit het oog te verliezen. Wat de kwaliteit ook nog bevordert is de eigen houtselectie in de wouden van Tronçais. Hij laat de eik 2 jaar drogen en kiest zijn eigen chauffe voor de vaten hetgeen zijn wijnen een zeer verfijnde houttoets meegeeft.

Door de jarenlange band met Bourgogne is het die stijl van verfijnde en vlot drinkbare wijnen die we ook met deze selectie doortrekken in ons gamma.

Promotie

Tijdens de maand april kan u deze wijnen aan speciale voorwaarden bestellen.
Promotie pagina