Domaine Clos de la Roilette te Fleurie – grote wijn voor een zachte prijs
Read MoreSPOTLIGHT: Jean-Paul Jamet
SYRAH GENIUS
Domaine Jamet respects the terroir and a passion for wine in its work, in the heart of the Côte Rôtie hills.
"Here, the wines have a very recognisable, personal "stamp", they are chic. And that is a miracle. Jean-Paul's Côte-Rôties can be recognised by their deep colour, notes of black olive and slight smokiness. They are big on the palate, dense in some vintages, and notes of camphor or menthol may appear in cooler years."
Promo: Guy Breton →
PROMO: Robert-Denogent
Pouilly-Fuissé die steevast 90+ scoort in de internationale vakpers is niet vanzelfsprekend. Toch slaagt J.J. Robert, momenteel bijgestaan door zijn zonen Nicolas en Antoine, er jaar na jaar in. Zijn wijnen zijn dan ook afkomstig van de beste terroirs in en rond Fuissé en zijn stokken zijn echt oud, gemiddeld 80+ jaar oud…
Read MorePROMO: Claudie Jobard
‘Complete bargain’ waren de 2 laatste woorden onder een proefnotitie van Jancis Robinson toen ze de Rully 1er Cru ‘Les Clous’ op vat degusteerde op het domein. Momenteel zijn er in Bourgogne nog moeilijk echte koopjes te vinden maar het is een feit dat de klasse, finesse en kwaliteit in de Rully’s van Jobard zeer veel waar geven voor hun geld.
Read MorePROMO: Val de Loire Jaargang 2014-2015
Met de lente in het vooruitzicht denk ik steevast aan de frisse witte en rode wijnen uit de Loire op basis van Sauvignon Blanc en Cabernet Franc.
Het eclatante fruit, de frisheid en intensiteit in deze wijnen geven mij goesting.
Ook omdat ik de voorbije maanden heb vastgesteld dat de jaargang 2014 genereus is geweest voor beide druiven.
Het uitgelezen moment dus ze deze maand in de kijker te zetten
Read MorePROMO: Johann Michel & J. Boutin
Syrah in al zijn glorie
Deze uitzonderlijke druif, die kan wedijveren met de allerbeste soorten, heeft haar bakermat in het Noorden van de Rhônevallei. Tussen Vienne en Montelimar bevinden zich uitzonderlijke appelaties zoals Côte-Rôtie, Hermitage, Cornas enz…
Read MorePROMO: Piedmont
Deze prachtige wijnregio, uitgeroepen tot Unesco werelderfgoed, staat vandaag in het middelpunt van de belangstelling door liefhebbers van uitzonderlijke en betaalbare rode bewaarwijnen.
Van over heel de wereld en in het bijzonder vanuit USA en UK is er grote interesse voor de wijnen uit dit gebied en vooral voor Barolo. Gedurende de maand februari kan u de jaargang 2011 in promotie aankopen…
Read MorePROMO: Sterke Dranken →
10% korting!
Read MorePROMO: Champagne Marguet
ALGEMENE KORTING
- 5% bij afname per 6 flessen.
- 5% bij afname per 3 flessen voor de Cuvée Sapience
PROMO: Maison Benjamin Leroux
PROMOTIES & BESTELBON HORECA
MAISON BENJAMIN LEROUX
11 FLESSEN KOPEN + 1 GRATIS
enkel geldig op een selectie van wijnen, zie bestelbon
Vermelde prijzen inclusief btw Horeca-klant? Log je hier in. Wachtwoord vergeten?
Actie geldig van 1 Juni tem 30 Juni 2015 PROMOTIES ZIJN ENKEL GELDIG VIA DEZE BESTELBON, IN DE WEBSHOP WORDEN DE TARIEFPRIJZEN GEHANTEERD.
→INFO DOMEIN
Read MorePROMO: Stephane Vedeau - Clos Bellane & La Ferme Du Mont
Korting per 12 flessen is 5% en per 24 flessen is 8% Minimum per 6 flessen van dezelfde soort te bestellen Vermelde prijzen inclusief btw
Actie geldig van 1 April tem 30 April 2015Read More
Filmpjes over onze domeinbesprekingen
Via onderstaande link kunnen jullie een aantal van onze domeinen beter leren kennen aan de hand van video opnames met wijnboeren die we in het verleden gemaakt hebben. Deze filmpjes bevatten interessante informatie over de geschiedenis, vinificatie, opvoeding van de wijnen enz...
Indien je achteraf wilt terugkeren naar het overzicht, dan kan dat door op de tag 'YouTube' te drukken.
Ook is er een afspeellijst per domein zodat je alle filmpjes in één keer kunt afspelen of direct naar een bepaalde scene kunt gaan. Veel kijkplezier!
PROMO: Domaine Louis Chèze te Limony
Korting per 12 flessen is 5% en per 24 flessen is 8% Minimum per 6 flessen van dezelfde soort te bestellen Vermelde prijzen exclusief btw
Actie geldig van 2 Maart tem 31 Maart 2015Read More
PROMO: DOMAINES JOBLOT TE GIVRY
Korting per 12 flessen is 5% en per 24 flessen is 8% Minimum per 6 flessen van dezelfde soort te bestellen Vermelde prijzen exclusief btw Actie geldig van 1 Februari tem 28 Februari 2015Read More
Wegwijs in onze webshop
Er is een info-pagina beschikbaar om wegwijs te geraken in onze webshop.
Hoe registreren?
Hoe inloggen? (wachtwoord vergeten?)
Hoe navigeren?
Hoe bestellen?
Stel zelf uw relatiegeschenk samen!
STEL ZELF UW RELATIEGESCHENK SAMEN!
• Cava Pont de Ferro
• Crémant de Bourgogne Tripoz
• Champagne Moutard
• Diverse Franse & Italiaanse wijnen
• Geschenkverpakkingen
ontdek onze promoties en uw kwantum korting!
Read MoreIn de kijker weekends - Najaar 2014
3 en 4 oktober
Vrijdag van 12:00-20:00 uur
Zaterdag van 14:00-18:00 uur
Op onze ‘In de kijker weekends’ schenken wij aandacht aan een aantal van onze wijnen. Er worden tenminste 6 wijnen geserveerd met een hierbij horend buffet van 1ste klas producten.
In een ontspannen sfeer verwelkomen wij U in onze vernieuwde ‘Tasting Room’ te Diepenbeek. Met op de achtergrond sfeer- en of livemuziek kunt u in alle rust genieten van het goede leven, u krijgt professionele uitleg en u heeft de mogelijkheid van onze ‘In de kijker acties’ te profiteren.
Read More“Les confidences d'André Ostertag sur le millésime 2013"
2013: toutes premières impressions après vendanges
Les vendanges 2013 viennent tout juste de se terminer et j'en profite pour vous livrer mes premières impressions à chaud.
Ce fut une année compliquée, l'hiver a mangé le printemps et le froid a duré jusqu'à fin juin, heureusement l'été fut bien au rendez-vous et a permis de rattraper une bonne partie du retard mais 2013 se situe définitivement parmi les années tardives.
La fleur fut une fois de plus contrariée par les mauvaises conditions climatiques et cette fois les Riesling, les Muscat et les Gewurztraminer en ont subi les conséquences avec beaucoup de coulures et de millerandages.
Par contre nous avons échappé aux nombreuses grêles et l'été fut plutôt serein, au contraire de l'automne qui fut perturbé par la pluie et des alternances de chaleur et de froid.
Nous avons commencé nos vendanges le 7 octobre par les Pinot Gris et avons alors vendangé sans discontinuer jusqu'au 25 octobre, pressés par le temps et l'évolution rapide des peaux de raisins. Nous n'avons même pas tenté de vendanges tardives sur les Gewurztraminer du Fronholz tant les raisins étaient fragiles et n'avaient plus la capacité de rester sur souche.
Que dire déjà de ce millésime sinon qu'il partage avec 2012 une floraison difficile mais que les rendements sont bien plus faibles, qu'il a des degrés alcooliques d'avant le réchauffement climatique et des acidités soutenues et qu'il me rappelle les moûts du début des années 90 en plus achevé car depuis la biodynamie est passée par là.
En effet même si les baies ne tenaient souvent plus qu'à un fil, à la sortie du pressoir les jus coulaient clairs et se goûtaient nets et purs; il faut dire que nous avions pulvérisé une préparation 501 de silice avant les pluies de Septembre pour renforcer les pellicules et améliorer la maturité des raisins. Et nos pépins étaient mûrs malgré des taux de sucres inférieurs de 1° à 1,5° en alcool potentiel aux millésimes récents.
D'où l'analogie avec des millésimes d'avant le réchauffement climatique, que je situe à 1997, et on peut d'ores et déjà affirmer que 2013 fera des vins plus léger avec des fraîcheurs désaltérantes qui combleront les nostalgiques des vins d'antan.
Finalement la vraie préoccupation du millésime 2013 restera la question des quantités récoltées, en effet c'est la plus petite récolte de mes 34 vendanges, à égalité avec 2010 et si l'on rajoute 2012, cela fait 3 récoltes sur les 4 dernières années qui auront été déficitaires!
André Ostertag, Vigneron
Epfig, le 30 octobre 2013
2013, le vin philosophale
Réflexions et premières impressions après les mises en bouteilles de printemps
Il en est de la vigne comme du vin, il existe deux types de viticulture comme il y a deux approches de la vinification.
L'une, qui asservit la vigne par la chimie en la coupant de son milieu naturel, s'accompagne généralement d'une vinification technologique où le vin, considéré comme une matière analytiquement quantifiable, est formaté comme un produit industriel et dopé avec toute une panoplie d'adjuvants oenologiques.
Cette approche s'apparente davantage à de l'illusionnisme légalisé plutôt qu'à l'expression d'un terroir d'origine!
L'autre respecte la vigne et l'aide à s'inscrire dans son écosystème, par ailleurs nommé Terroir, et en cela la libère en la rendant autonome. Cette deuxième voie qui est celle de l'agriculture bio et biodynamique, se prolonge en cave par une approche « naturelle » diamétralement opposée à l'approche industrielle.
Faire du vin devient alors affaire de patience et d'observation attentive où, comme le disait René Lafon, « il faut savoir ne rien faire ». Ceci, loin de signifier qu'il faille laisser faire, est plutôt une invitation à ne pas agir précipitamment afin d'accorder au vin le temps de se faire.
En réalité, Savoir ne rien faire, c'est apprendre à taire ses peurs et faire confiance à son vin. Ce qui fait de la vinification un véritable acte spirituel, tant le nécessaire travail sur soi conditionne le travail sur le vin.
Et si l'on reconnaît à la vigne la capacité d'absorber les énergies telluriques et célestes, qui font l'identité du Terroir, peut-on alors ignorer l'impact spirituel du vigneron sur son vin, sachant que la pensée est une autre forme d'énergie que le vin saura capter?
D'où l'importance d'entrer, d'une certaine façon, en conscience avec son vin, non pour le contraindre, mais pour mieux le comprendre, d'entrer en conversation avec lui pour l'informer de nos intentions. Faire du vin c'est dialoguer avec lui pour l'aider à grandir et à se réaliser, n'est-ce-pas là le sens du mot élever, élever ses enfants ou élever son vin devenant le même travail.
Pour autant, n'oublions pas que le vin est un breuvage qui a le don de nourrir nos corps, d'influencer nos pensées et d'affecter nos états d'âmes, c'est de l'art digestible en quelque sorte!
Et la qualité d'un aliment comme la qualité d'une oeuvre d'art s'évaluent sur ce que l'un et l'autre savent transmettre à celui qui les reçoit.
Nous voilà bien éloignés de l'approche technologique réduisant le vin à une simple équation chimique ; en lui accordant toute notre attention spirituelle, on lui insuffle un peu de cette précieuse vie indispensable à son accomplissement.
Le millésime 2013 a été un parfait exemple de vinification par travail intérieur. En effet la vendange s'est d'abord faite sur le fil du rasoir ce qui a obligé à garder la tête froide et les nerfs solides, puis il a fallu faire confiance aux levures indigènes malgré les conditions difficiles et enfin ne pas perdre patience lorsque les fermentations s'éternisaient!
Mais comme nous avions confiance en nos raisins dont le vin n'est après tout que le prolongement, peut-être faudrait-il plutôt dire la transmutation, cette confiance nous a permis de surmonter nos angoisses existentielles et de laisser les vins se faire à leur rythme.
Et les résultats sont à la hauteur de l'effort accompli car ce millésime 2013 sera quasi l'alter-ego du fabuleux 2012.
Il en partageait déjà la face sombre par cette floraison contrariée mais il en porte aussi la face lumineuse.
Les alcools seront inférieurs de 0,8 degré en moyenne à 2012 ce qui rend les bouches un peu moins puissantes, mais de cela qui osera se plaindre de nos jours...
Par contre les vins présentent le même toucher de bouche tout en grâce soyeuse, avec une acidité un peu plus apparente ce qui les rend plus toniques avec des nez intenses et incroyablement subtils.
En cela 2013 s'annonce être le frère cadet de 2012 tant ces mises de printemps montrent une évidente filiation dans la structure et la gourmandise de ces deux millésimes.
André Ostertag
Epfig, le 20 mai 2014
BEZOEK AAN ELZAS EN MOEZEL, DEEL 1
Het was dan wel nog niet 21 juli, maar toen ik op zondag 1 juli 2012 Diepenbeek uitreed viel mij een authentieke “drache nationale” ten deel. Tegen beter weten in draaide ik de autosnelweg op richting wijngebieden van de Elzas en vervolgens de Moezel. Ik wou er de laatste jaargangen van mijn bestaande contacten degusteren, alsook kennis maken met enkele domeinen die recent mijn aandacht trokken. Zoals steeds keek ik in de wagen reeds rijkhalzend uit naar mijn bezoek aan het domein Ostertag te Epfig. Vooraleer naar de highlight van deze eerste dag te trekken trok ik de voormiddag uit om twee blitz-bezoekjes te brengen in de Zuidelijke Elzas.
Domaine Audrey and Christian Binner, Ammerschwir (Haut Rhin)
Mijn eerste halte was
Domaine Audrey and Christian Binner
Ik werd er ontvangen door de zus van Christian Binner, die op het domein werkt. Bij Binner werkt men zeer milieugericht: organische wijnbouw en een zo natuurlijk mogelijke vinificatie met minimale interventie. Bij het gros van de ongeveer 60 verschillende wijnen die het domein aanbiedt zijn de suikers helemaal uitvergist (en dus droog) en aromatisch. Ze vertonen ook zeer duidelijk de invloed van millésime en terroir, hetgeen uitermate boeiend is. Wat een schril contrast met wat men nog zo vaak terugvindt in deze contreien. De Riesling wijnen uit de Grand Cru wijngaard Kaefferkopf vertegenwoordigen het grootste aandeel van de productie. Deze wijngaard promoveerde pas in 2007 tot Grand Cru status. In zijn grote gamma biedt Christian Binner tevens een aantal zeer aantrekkelijke Cremants d’Aslace “nature” aan, gemaakt van combinaties van Riesling, Pinot Gris, Pinot Noir en Auxerrois.
Domaine Meyer-Fonné, Katzenthal (Haut Rhin)
Op een boogscheut van Ammerschwihr ligt het dorpje Katzenthal. Daar vertegenwoordig ik
Felix Meyer, een leerling van Olivier Humbrecht (Zind-Humbrecht), maakt zuivere, fruitige wijnen van een zeer degelijke en betrouwbare kwaliteit. Vooral de Pinot Blanc Vieilles Vignes en basis Riesling, beiden droog gevinifieerd, bieden veel wijn voor weinig geld. Een snelle degustatie van enkele wijnen uit de zeer toegangelijke en wat rondere 2011 jaargang bevestigden dat alles hier z’n gebruikelijke (lees: goede!) gang gaat.
Domaine Gérard Schueller, Husseren-les-Châteaux (Haut Rhin)
Ik had in het verleden het voorrecht om enkele wijnen van Domaine Gerard Schueller te proeven. Aangezien ik in de buurt was, en nog even de tijd had, greep ik de kans om er aan te bellen.
Non-conformist Bruno Schueller maakt bio-dynamische wijnen, geheel in zijn eigen stijl en wars van alle INAO (en andere) reglementering. Hij bezit wijnranken in o.a. de Grand Crus Pfersigberg en Eichberg.
Schueller maakt van de meeste der Elzasser druivensoorten verschillende cuvées. Hij produceert onder meer enkele excellente Pinot Noir cuvées, waaronder die uit de fel begeerde (maar onder-gewaardeerde) wijngaard Bildstoecklé te Obermorschwihr, nabij Eguisheim. Schueller houdt niet van wijn “maken”. Aangezien zijn aanpak een minimum aan interventie nastreeft, gebruikt hij tijdens de vinificatie geen of slechts een minimale hoeveelheid zwavel. De wijnen worden volledig uitgefermenteerd, totdat de restsuikers (bijna) volledig verdwenen zijn. Zo komt het dat Schueller’s wijnen soms pas na 7 jaar (dit is zijn “record’!) worden gebotteld.
Het resultaat zijn voor de Elzas, u bent verwittigd, zeer atypische wijnen! Niet omdat ze aromatisch zijn en een breed gamma van smaken weergeven, maar omdat ze droog gevinifieerd zijn, hetgeen resulteert in een prachtige diepgang, verfijning en mineraliteit. Ook vertonen de wijnen een admirabel evenwicht. Dit zijn Elzas wijnen zoals u ze misschien nog nooit heeft geproefd!
Domaine Ostertag, Epfig (Bas-Rhin)
In de namiddag haastte ik me naar Domaine Ostertag, éen der hoofddoelen van mijn reis. André Ostertag is een zeer aimabel man en begenadigd wijnmaker die sedert geruime tijd bio-dynamisch werkt. Mijn bezoek kwam op een nogal ongelegen moment. André’s wijngaarden waren de dag voordien door hagel getroffen. Desondanks trok hij bijna de hele namiddag uit voor mij.
Eerst nam André mij mee naar enkele van de wijngaarden die hij bewerkt, zoals Zellberg, Muenchberg en Fronholz.
Vervolgens proefden we het uitgebreide gamma van wijnen. De degustatie bestond uit enkele net gebottelde wijnen uit de 2011 jaargang en, voor de rest hoofdzakelijk uit 2010. André noemt 2010 het koudste jaar van het voorbije decennium, en dat is ook te proeven aan de wijnen. Ze hebben een wat meer gesloten karakter, bevatten meer uitgesproken zuren en zullen hun kwaliteit pas na enige tijd prijsgeven. De jaargang 2011 bracht daarentegen wijnen voort die wat ronder, vettiger en daardoor reeds jong te genieten zijn. Mijn algemene indruk was overweldigend: puur, mineralig, en zeker in het geval van 2010, zeer precies en terroir-eigen.
De uitgelezen wijnen van Domaine Ostertag horen nadrukkelijk bij het absolute kruin van de Elzas thuis; ze hoeven geen krans. En tòch... hebben ze er éen. André’s partner Christine Colin ontwierp voor elke fles afzonderlijk een etiket die het terroir en de “ziel” van de wijn die ze bekleedt vertaalt en verteld. Elk van deze etiketten zijn pure kunstwerkjes. Kortom: kunst niet enkel op de fles, maar ook erin!
Restaurant Aux Saison Gourmandes, Barr (Bas-Rhin)
Aanbevelenswaardig was het smakelijke dinner dat ik had in restaurant
Aux Saisons Gourmandeste Barr (nabij Epfig), een stadje dat anders niet zo veel te bieden heeft. Op de kaart staan enkele mooie wijnen. Ik en mijn gezelschap opteerden voor een excellente Riesling van Domein Marc Kreydenweiß, die ik bij een volgende gelegenheid wens te bezoeken.